Virker Googles Disavow Tool?

Da den første pingvinopdatering fra Google landede sidste år, blev mange af mine affiliate-sites hårdt ramt. Et år efter var en stor del af dem pludselig tilbage igen efter Penguin 2.0 opdateringen. Hvordan kan det lade sig gøre? Svaret ligger tilsyneladende i Googles eget Disavow Tool.
Virker Googles Disavow Tool?

Indholdsfortegnelse

Jeg har faktisk altid godt kunne lide pingviner. Det har endda været et af mine yndlingsdyr lige siden min barndom.

Men den 24. april sidste år fik jeg et noget mere anstrengt forhold til denne ellers så søde skabning; takket være Googles valg af syndebuk.

Den dag blev en række af mine affiliate sites nemlig hårdt ramt af Googles første Penguin opdatering. Og fra den ene dag til den anden mistede jeg en stor del af mine besøgende; og derved også mange af mine affiliate indtægter.

Google Analytics

Derfor var det også med stor spænding, at jeg ventede på den seneste Penguin 2.0 opdatering fra Google. Ville jeg endnu engang blive ramt; til trods for at jeg havde gjort mig mere umage med at lave en pæn link building? Eller ville jeg slippe fri af Googles store hammer?

Tilbage i top 100

Heldigvis viste det sig, at mit fokus på bedre kvalitet på både mine affiliate sites og den tilhørende link buidling, blev belønnet af Google.

Der var ingen af mine rankings, der faldt nævneværdigt. Og faktisk steg jeg på flere søgeord.

Hvad der var endnu mere interessant og ikke mindst overraskende var, at der faktisk var en del af mine Penguin 1.0 ramte sites, der pludselig kom tilbage i top 100.

Og det var sites, som jeg ellers ikke mere troede på og derfor i praksis havde opgivet.

Men hvordan kunne det pludselig ske? For at finde svaret på det spørgsmål, er det værd at kigge lidt på, hvad jeg gjorde før og efter, at jeg blev ramt sidste år.

Da Googles straf ramte mig

Da jeg blev ramt af Google sidste forår, havde jeg det nok på samme måde som mange andre; jeg vidste ikke, hvad der egentlig var årsagen til min straf.

Efterhånden tegnede sig dog en klar tendens af, hvad jeg havde gjort forkert i forhold til min link building; ting som jeg i bagklogskabens klare lys aldrig ville gøre i dag.

Men den gang, da mange af mine links blev bygget, der vidste jeg rent faktisk ikke bedre.

De to væsentlige problemer var:

 • For dårlig link-kvalitet
 • For ensartet og optimeret anker-tekst

Så jeg forsøgte at få fjernet så mange af ovenstående links som muligt. Men når en stor del af dem kom fra Unique Article Wizard, Post Runner og diverse halvoffentlige blog-netværk, var det ikke så nemt.

Samtidig med denne proces begyndte jeg også at skaffe kvalitetslinks til mine væsentligste sites.

Desværre rykkede det ikke så meget. Mine sites var stadig forsvundet fra jordens overflade i Googles øjne, så efterhånden begyndte jeg at opgive mine gamle sites og starte nye op i stedet.

Et sidste, desperat forsøg

Som et sidste, desperat forsøg, så valgte jeg i februar at bruge Googles Disavow Tool for at få fjernet alle de uønskede links, som jeg ikke kunne fjerne manuelt. Og det blev gjort med den helt store kniv på alle ramte domæner.

Først gik jeg ind i Webmaster Tool’et og fandt alle de links, som i følge Google pegede på mine pingvin-ramte domæner.

Fra den liste fjernede jeg så links fra alle de danske domæner (som jeg ikke mente var spam). Resten af links’ne blev indsat i Disavow Tool’et.

Det kunne jeg gøre, da jeg var ret sikker på, at størstedelen af mine udenlandske links var af dårlig kvalitet, mens de danske var ok.

Og ja, der røg sikkert et par gode, udenlandske links i svinget. Men det var der ikke noget at gøre ved. I min situation var det den sidste mulige løsning, som jeg kunne komme op med. Og så måtte jeg tage det med.

Jeg kunne sikkert også have fundet flere links via tools som Ahref, Majestic osv. Men igen skulle arbejdsmængden være realistisk i forhold til det forventede resultat.

Efter at jeg havde gjort alt dette, valgte jeg at sende et Reconsideration Request til Google for samtlige sites.

Resultatet af mine anstrengelser

Efter nogle uger kom der besked i Webmaster Tool’et for samtlige domæner.

De fleste var en standardbesked med overskriften ”Ingen manuelle handlinger mod spam fundet”.

Ingen manuelle handlinger mod spam fundet

Der var dog også en enkelt besked med overskriften ”Manuel handling mod spam er tilbagekaldt”; dvs. at dette site havde haft en manuel straf, der nu var blevet fjernet.

Manuel handling mod spam er tilbagekaldt

Men det i sig selv løste jo ikke problemet med Penguin 1.0 straffen. Og derfor opgav jeg efterhånden alle de ramte sites og fokuserede i stedet på mine nye, post-Penguin sites.

Et par eksempler

Derfor var min overraskelse så også ekstra stor, da en række af mine sites pludselig var tilbage i top 100 for en række søgeord efter den seneste pingvin-opdatering.

Her nedenfor følger tre eksempler på søgeord, der efter et år i kulden pludselig ranker igen.

Fælles for alle tre søgeord er, at de senest fik tjekket deres rankings i starten af maj, hvor ingen af dem lå i top 100.

Søgeord: Rygestop dag for dag
Ranking inden Penguin 1.0: 5
Ranking efter Penguin 2.0: 66

Ranking - Rygestop dag for dag

Søgeord: Flad mave på 14 dage
Ranking inden Penguin 1.0: 4
Ranking efter Penguin 2.0: 15

Ranking - Flad mave på 14 dage

Søgeord: Oddset live
Ranking inden Penguin 1.0: 10
Ranking efter Penguin 2.0: 19

Ranking - Oddset live

Alle tre søgeord har ligget fornuftigt på side 1 hos Google inden Penguin 1.0; hvorefter de forsvandt. Efter Penguin 2.0 er de så alle tilbage igen.

Konklusion

Nu skal man jo passe på med at drage endegyldige konklusioner, når det drejer sig om SEO. Men hvor der måske ikke er direkte beviser, så er der en række indicer, der tyder på, at det har hjulpet af bruge Disavow Tool’et.

Rent faktisk giver det jo også ret god mening, at lige netop endnu en pingvin-opdatering får mine sites tilbage i søgeresultaterne.

For Penguin er jo tilsyneladende ikke en algoritme; men nærmere et filter der bliver kørt med jævne mellemrum hos Google.

Og hvis Google ikke skulle tage hensyn til de links, som hjemmeside-ejerne har afskrevet som dårlige, i forbindelse med en større opdatering, hvornår skulle de så?

Jeg blev ramt af Penguin 1.0. Jeg fjernede årsagen til, at jeg var blevet ramt. Jeg kom tilbage efter endnu en pingvin-opdatering. Det virker jo faktisk logisk.

Der er da også en klar tendens til, at de sites, der er kommet tilbage igen, er sites der også har gode indgående links. De ranker ikke fantastisk, men det skyldes sandsynligvis de forholdsvis få links.

De sites, som ikke har haft andre links end alle de udenlanske, er til gengæld ikke tilbage i top 100.

Og i den gruppe ligger alle mine engelsksprogede sites, der blev bygget via outsourcing af artikelskrivning og link building med mere eller mindre automatiserede værktøjer.

Der er også en tendens til, at de sites med meget konkurrenceprægede søgeord, der fik gode rankings via den udenlandske link building, heller ikke klare sig for godt.

Googles Disavow Tool virker tilsyneladende

Baseret på ovenstående er der helt klart noget, der tyder på, at Googles Disavow Tool virker.

Men skal du så bruge det? Det kommer meget an på den situation, som du befinder dig i.

I mit tilfælde havde jeg en række affiliate-sites, som jeg rent faktisk havde opgivet. Samtidig havde jeg en række links, som jeg ikke kunne fjerne manuelt.

Endelig havde jeg en ret klar idé om hvilke links, der var gode og dårlige; så jeg kunne nøjes med at fjerne de dårlige. I mit tilfælde var der derfor ikke så meget tvivl.

Men er du f.eks. en webshopejer, som er blevet ramt af pingvinen, så er tingene måske ikke helt så sort/hvide.

Her kan du jo ikke på samme måde bare opgive din måske eneste indtægtskilde. Og der kan derfor være en væsentlig større risiko forbundet med at afskrive alle dine links, da du også kan risikere at ramme nogle af de gode, der rent faktisk har givet dig fornuftige rankings før.

Så konklusionen på det hele er, at Googles Disavow Tool tilsyneladende virker; men at det ikke er sikkert, at du rent faktisk bør bruge det.

2 reaktioner

 1. Hej Morten,

  Har du evt. nogle sites der blev ramt af Pingvin 1.0 og hvor du IKKE har brugt Disavow tool’et?

  Kunne være sjovt at høre om de så stadig ikke er kommet tilbage.

  Mvh
  Mikael

  1. Hej Mikael.

   Nej, det har jeg (desværre) ikke – jeg gjorde kort proces med alle mine sites, som jeg ellers havde opgivet.

   Men ja, det kunne have været en interessant test.

   Min tanke er dog, at der kan være to grunde til, at de kommer tilbage netop nu:

   1. Google har ændret mening om, hvad der er gode og dårlige links
   2. De links, som Google mener er dårlige, er væk

   Og med den link building, som jeg har lavet (lavkvalitet, optimeret anker-tekst), så har jeg svært ved at tro, at det er mulighed nr. 1.

   Derfor hælder jeg til nr. 2. Og da jeg ikke har haft mulighed for at fjerne en stor del af dem manuelt, må det næsten være Disavow Tool’et, der har afgjort sagen.

   Men jeg er ikke den, som skråsikkert går ud og siger, at det er årsagen. Jeg synes dog, at der er meget, der peger i den retning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Min Bucket-Liste
 • Besøge 100 lande (besøgt 106) (januar 2020)
 • Bestige Kilimanjaro
 • Se kirsebærtræerne blomstre i Japan
 • Trekke til Mount Everest Base Camp
 • Overnatte på et ishotel
 • Køre i tog fra Danmark til Tibet
 • Se Formel 1 i Monaco
 • Opleve karnevallet i Rio (igen) – og deltage
 • Rejse til øerne i Stillehavet
 • Se kæmpepandaer (marts 2015)
 • Køre i bil fra Danmark til Istanbul
 • Se nordlys (november 2016)
 • Sejle igennem Panama-kanalen
 • Køre Østersøen rundt i bil (august 2017)
 • Opleve fly lande og lette på Sint Maarten (marts 2016)
 • Se sneaber i Japan
 • Køre til Las Vegas ved skumringstid
 • Opleve en bjergetape i Tour de France (juli 2018)