“Gid det var mig”

Siger du også ”gid det var mig”, når du hører om andre folks spændende rejser? Det behøver ikke nødvendigvis være en dårlig ting, hvis du bare sørger for at bruge tanken konstruktivt.
"Gid det var mig"

Indholdsfortegnelse

En stor del af mit eget, min kærestes og mine børns liv er centreret om at rejse ud og opleve fremmede lande i hele verden.

Og der skal da helst heller ikke gå en vinter, uden at vi er på en lidt længere rejse til et sted, hvor der er varmere end i Danmark.

Sidste år var vi fem uger i Dubai, Oman og Bahrain. Og i år har vi været syv uger i Thailand og Burma. Tidligere har vi også rejst rundt i Sydøstasien, Sydamerika, Mellemamerika og Caribien.

Når vi fortæller venner og familie, at vi (igen) skal ud at rejse, er de fleste kommentarer meget positive. Men en gang imellem sniger der sig også et ”gid det var mig” ind.

Bolig eller rejse

Og her er min påstand så, at de fleste har muligheden. Det er klart, at hvis du er enlig mor på konstanthjælp, så kan du nok ikke lige rejse en måned til Thailand; i hvert fald ikke på den korte bane. Men er du en normal familie, så er det faktisk muligt for de fleste.

Naturligvis koster det rigtig mange penge at rejse i så lang tid hvert år. Men igen er det også en prioritering af ens ønsker.

Rigtig mange mennesker betaler hver måned det samme for deres hus, som de kunne komme hele familien på charterferie for.

Og for dem er det forhåbentlig også et bevidst valg, som gør dem glade. For er det ikke det, så er det for alvor en skidt beslutning.

Vi har i stedet valgt at blive boende i en billigere lejelejlighed, selvom vi rent faktisk også gerne ville have hus og have. Men når alt bliver lagt op på vægten, så vil vi hellere rejse end at bo i hus. Og vi ved, at vi ikke kan få begge dele.

Hvad med arbejdet?

Jeg har valgt at skrue mit arbejdsliv sådan sammen, at jeg kan arbejde alle steder fra med en bærbar; så længe der bare er internet. Udover at jeg virkelig laver noget, som jeg synes er interessant, så er det så også muligt for mig at rejse, når jeg vil; eller holde fri til andre, vigtige ting som f.eks. arrangementer med mine børn.

Men hvad så hvis du sidder i et lønmodtagerjob? Hvordan får du så friheden til at rejse i længere tid end den faste sommerferietur?

En løsning er naturligvis at blive selvstændig, hvor du er din egen chef. Men mindre drastiske løsninger er også en mulighed.

Min kæreste er f.eks. pædagog. Og det er ikke ligefrem den nemmeste branche at blive selvstændig i; og det har hun i øvrigt heller ikke lyst til. I stedet har hun indtil nu valgt at søge tidsbegrænsede stillinger, som gør det muligt at rejse imellem to jobs.

En anden mulighed er at tage orlov. Det var en løsning, som jeg brugte, da jeg stadig var lønmodtager. Firmaet accepterede det uden brok, da de mente, at de fik en mere motiveret medarbejder tilbage efter en lang rejse. Og heldigvis ser de fleste arbejdspladser sådan på det.

Skulle din arbejdsplads nægte dig det, så må du jo overveje, hvor vigtigt det er for dig at komme ud at rejse. En af mine venner kunne ikke få orlov. Og så tog han konsekvensen og sagde op i stedet. For ham var det så vigtigt ikke at opgive drømme om at rejse, og det har jeg stor respekt for.

”Gid det var mig” kan være positivt

”Gid det var mig” behøver dog ikke være negativt. Jeg siger selv ofte ”gid det var mig”; som i ”gid det var mig som kunne bo på det der lækre strandhotel” eller ”gid det var mig som kunne tage på den der fede helikoptertur”.

Men i stedet for at være misundelig og tænke ”øv, det kan jeg ikke”, så bruger jeg det som motivation til at gøre lidt mere.

For i virkeligheden er der jo ikke noget, der forhindrer mig i at bo på et dyrt hotel på Maldiverne eller tage på en helikoptertur over Gran Canyon.

I den sidste ende handler det bare om, at jeg skal arbejde lidt hårdere eller spare nogle flere penge op. Spørgsmålet er så bare, om jeg er villig til det, når det kommer til stykket. Og er jeg ikke det, så er der ikke noget at komme efter. Så kan jeg ikke tillade mig at være misundelig.

Hvad tæller mest for dig?

Så hvad tæller mest for dig; at rejse og være fri eller et godt arbejde og et dejligt hus? Der er ikke noget rigtigt eller forkert svar på det spørgsmål.

Men vælger du det sidste, så er der ingen grund til at sige ”gid det var mig”, næste gang jeg fortæller om mine rejseplaner.

4 reaktioner

 1. Spændende indlæg Morten, som giver mig lyst til at kommentere på flere ting.

  1) Du skriver “Og vi ved, at vi ikke kan få begge dele.” – Hvordan kan det være? Personligt har jeg/vi valgt at stræbe efter begge dele.

  2) Du får det til at lyde som om det er enten eller… Rejse og Fri eller Arbejde og Hus. Jeg ville vove den påstand at man sagtens kan både rejse, føle sig fri og have et hus (eller flere). – Og det er når jeg antager at man ikke både kan være “fri” og have et “arbejde” 🙂

  Mvh
  Mikael

  1. Grundlæggende er vi nu nok enige, når det kommer til stykket.

   Og hvis det lyder som et enten-eller, så er det nok fordi, at det sandsynligvis er det for de fleste.

   Men respekt for, at I prøver at opnå begge dele. Den der med at man “ikke både kan blæse og have mel i munden” holder ikke, hvis man er villig til at arbejde hårdt nok.

   Men i hvert fald lige pt. er vores økonomi ikke til begge dele. Og spørgsmålet er så, om den bliver det. For personligt er jeg nok ikke villig til at arbejde så meget, som det kræves, hvis jeg både skal have hus og rejse flere måneder om året.

   Formålet med indlægget er i virkeligheden også først og fremmest at få folk til at tage nogle aktive valg i forhold til deres liv. Om det så er hus, rejser – eller begge dele er ikke så vigtigt. Så længe de har tænkt over det.

   1. Vi er helt sikkert enige. Men finder jeg ikke en nuance at kommentere på, så var der jo ikke noget at skrive 🙂

    Jeg er ikke så god til “godt indlæg” kommentarer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Min Bucket-Liste
 • Besøge 100 lande (besøgt 106) (januar 2020)
 • Bestige Kilimanjaro
 • Se kirsebærtræerne blomstre i Japan
 • Trekke til Mount Everest Base Camp
 • Overnatte på et ishotel
 • Køre i tog fra Danmark til Tibet
 • Se Formel 1 i Monaco
 • Opleve karnevallet i Rio (igen) – og deltage
 • Rejse til øerne i Stillehavet
 • Se kæmpepandaer (marts 2015)
 • Køre i bil fra Danmark til Istanbul
 • Se nordlys (november 2016)
 • Sejle igennem Panama-kanalen
 • Køre Østersøen rundt i bil (august 2017)
 • Opleve fly lande og lette på Sint Maarten (marts 2016)
 • Se sneaber i Japan
 • Køre til Las Vegas ved skumringstid
 • Opleve en bjergetape i Tour de France (juli 2018)