Er passiv indkomst en myte?

Er det muligt at tjene penge udelukkende ved hjælp af passiv indkomst? Og hvordan skal det i så fald gøres? Ved at sammenligne passiv indkomst med en karrusel får du svaret.

Passiv indkomstFor nogle mennesker er passiv indkomst lige så virkelig som Tandfeen og Loch Ness uhyret. De tror ikke på, at det kan lade sig gøre.

Andre er af den klare overbevisning, at det naturligvis er muligt at tjene en masse penge, mens de nyder livet i hængekøjen.

Personligt ligger jeg nok et sted midt imellem. Jeg tror på passiv indkomst; men i en modereret form.

For helt ærligt så findes passiv indkomst vel kun i den reneste form i forbindelse med store investeringer. Har du rigtig mange penge, så kan du sætte dem i nogle sikre værdipapirer (hvis det ellers findes efterhånden) og så leve af afkastet.

Problemet er bare, at det er de færreste af os, som har så mange penge, at vi udelukkende kan leve af renterne. Derfor må vi tænke i alternative baner.

Hvad er passiv indkomst?

Passiv indkomst beskrives lidt populært som ”at tjene penge mens man sover”. Du bruger tid på at lave en ydelse én gang, og den sælger du så igen og igen.

Modsætningen til det er at veksle sin tid for penge. Det kan være at gå på arbejde 37 timer om ugen og få løn for det, eller at være konsulent og sælge sine timer til en række kunder. I begge dele ophører pengestrømmen i det øjeblik, hvor du ikke arbejder mere.

Skriv en bogDer er mange muligheder for at få en passiv indkomst. Skriver du en bog, skal du kun gøre arbejdet én gang, og så kan den sælges igen og ingen.

Starter du en medlemsside, så skal du kun lave materialet én gang lige gyldigt hvor mange medlemmer, som du efterfølgende får.

Opretter du en hjemmeside for at tjene penge på affiliate marketing, så er antallet af salg ikke direkte afhængigt af, hvor meget tid du lægger i siden (mere arbejde giver dog alt andet lige flere salg).

Problemet er bare, at næsten ligegyldigt hvad du laver, så kan det ikke blive ved med at tjene penge til dig i en uendelig periode.

Det kan der være mange grunde til. Her er et par eksempler:

  • Produktet, som du sælger, bliver forældet og skal opdateres
  • Der kommer færre besøgende på dit affiliate site og du skal lave ny link building
  • Du skal svare på kundeforespørgsler

Min definition på passiv indkomst

Det bringer os så tilbage til min definition på passiv indkomst. Jeg tror på, at det er muligt at skabe en passiv indkomst, hvor man laver arbejdet én gang og tjener på det mange gange.

Omvendt er jeg heller ikke så naiv, at jeg tror, at når arbejdet er gjort, så skal jeg aldrig røre en finger mere.

Passiv indkomst på rejsenFor mig er passiv indkomst derfor i praksis muligheden for  at rejse i op til et par måneder og kun skulle arbejde i et begrænset omfang.

Jeg holder mine forretninger ved lige (og svarer bl.a. på emails); men laver ellers ikke mere end højest nødvendigt, så jeg rent faktisk også kan nyde ferien.

På forhånd har jeg f.eks. igangsat link building, der løbende skal udføres, mens jeg er væk. På den måde går min internet forretning ikke helt i stå. Men omvendt er det naturligvis heller ikke muligt at udvide lige så meget med nye produkter, som hvis jeg havde arbejdet fuld tid derhjemme.

Passiv indkomst er som en karrusel

På et tidspunkt hørte jeg en modstander af begrebet passiv indkomst sammenligne det med en karrusel. Du kan godt skubbe en karrusel i gang, og i starten kører den også meget hurtigt. Efterhånden vil farten aftage, og hvis du ikke gør noget, så vil den gå helt i stå.

Og jeg er som sådan heller ikke uenig i den betragtning. Det interessante er, hvordan du får karrusellen til at køre så længe som muligt. Og hvordan du får den op i fart igen med så lidt arbejde som muligt.

Passiv indkomst som en karruselFor at få karrusellen til at køre så godt som muligt, kræver det, at den er 100 % i orden. Den skal være smurt godt, der skal være minimal friktion osv.

Overføres det til passiv indkomst, så gælder det om at have gjort arbejdet så godt som muligt allerede når du starter op med dit produkt.

Sørg for dit produkt er i orden, at du har et sted på din hjemmeside, hvor kunderne kan få svar på deres spørgsmål osv.

Du skal også gøre det hele så simpelt som muligt. Fjern alle unødvendige skridt, der skaber friktion i din forretning. Er der noget, der igen og igen giver dine kunder (og derved dig) problemer, så overvej, om det kan fjernes eller i det mindst gøres anderledes.

Automatisering er smøremiddlet, der får din passive indkomst til at glide bedre. Har du et elektronisk produkt, så sørg for at sætte alt op, så det sker automatisk; og uden din indblanding. Hvis du sælger et fysisk produkt, bør du også overveje, om du kan få andre til at klare det praktiske arbejde med pakning, forsendelse osv.

Og det bringer os så over til den anden del af karruselturen. For ligegyldigt hvor god stand din karrusel er i, så skal den holdes i gang. Og hvordan gøres det så med mindst muligt arbejde?

Det er jo trods alt sjovere, hvis den bare billedligt talt skal have et lille knips med fingeren end et kæmpe skub for at komme i omdrejninger igen.

Skal du skubbe en smule til den en gang imellem, så er det godt nok ikke en fuldstændig passiv indkomst. Men arbejdet er trods alt ikke større, end det nok er til at overkomme; også selvom du er ude at rejse.

Hårdt arbejdeEr det skub, som der kræves for at holde karrusellen i gang, omvendt meget anstrengende, så er du meget langt fra den passive indkomst.

Og så bør du nok kigge på dine processer for at se, hvor de kan optimeres, således at de ikke kræver så meget manuelt arbejde.

Men i virkeligheden behøver du heller ikke selv skubbe. Du kan også vælge at betale en anden for at holde karrusellen i gang; altså outsource en del af arbejdet i forbindelse med dit produkt. Det kan f.eks. være, at du køber dit til link building, kundesupport eller den tidligere nævnte pakning og forsendelse af produktet.

I starten vil der sandsynligvis være en del oplæring, men på sigt bør dine medarbejdere være stort set selvkørende. Og derved bliver de i praksis en del af din automatiseringsprocces.

Passiv indkomst er ikke en myte

Passiv indkomst findes stort set ikke i sin reneste form, hvor du udfører et stykke arbejde én gang og så aldrig mere skal gøre noget.

Alligevel mener jeg ikke, at passiv indkomst er en myte. For der er metoder, der kan bringe dit tæt på den ultimative, passive indkomst.

Disse metoder er:

  • Optimer dit produkt
  • Eliminer alle unødvendige skridt
  • Automatiser dine processer
  • Outsource så meget som muligt

Tænkt ovenstående fire punkter ind i alt, hvad du gør; både når du udarbejder produktet, og når du løbende reviderer det.

Så er du meget tæt på den fuldstændig passive indkomst.

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
Er passiv indkomst en myte?, 4.3 out of 5 based on 6 ratings
Written by Morten Elm